Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Υπέρ του φόρου Τόμπιν για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (και) ο Ολάντ

Η ΕΚΤ οφείλει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη, όχι μόνο με τον έλεγχο του πληθωρισμού, δηλώνει ο Ολάντ                                         
Παρίσι, Γαλλία
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ώστε να περιλαμβάνει το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές–γνωστό και ως «φόρο Τόμπιν»– για τη χρηματοδότηση της ενέργειας, της εκπαίδευσης και της αστικής ανάπτυξης.

Είπε ακόμα ότι θα επιθυμούσε να αλλάξει ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αποκτήσει μια διευρυμένη εντολή για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και όχι μόνο για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ο Ολάντ έχει κάνει κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που υπεγράφη από τους «25» της ΕΕ.

Πάντως υπέρ του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές έχει ταχθεί και ο Νικολά Σαρκοζί εξαγγέλλοντας μάλιστα τη μονομερή εφαρμογή του από τη Γαλλία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, τη στήριξή του στον Ολάντ προσέφερε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επισκέφθηκε το Παρίσι.

«Η κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών πρέπει να σταματήσει και η έννοια 'Ευρώπη' πρέπει να ξαναγίνει μια θετική έκφραση ελπίδας και προόδου» είπε ο Γκάμπριελ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.